Autor: Denisa Avram
Din acest articol vei afla:
Informații și cifre actualizate legate de risipa alimentară.
Ce putem face pentru a diminua risipa? Soluții concrete
Știm deja că 50% din risipa alimentară se produce în gospodării.
În gospodăriile individuale se produce jumătate din risipa alimentară înregistrată la nivel european. Mai exact, din cele 59 de milioane de tone de alimente aruncate, pe an, în Uniunea Europeană, peste 54% provin din gospodării.
În România, din totalul risipei de hrană, din gospodării revine un procent de 49%. Asta se traduce prin faptul că un român aruncă, în medie, 70 de kilograme de mâncare, pe an.
Mai multe cifre despre fenomenul risipei de alimente, găsești în articolul: Cifrele risipei alimentare.
50% din totalul risipei alimentare este
responsabilitatea noastră, pentru că provine din gospodării.
Un român aruncă, în medie, 70 kg de mâncare/an.
Stă în mâinile noastre să facem o schimbare.
Soluții la îndemână pentru a diminua risipa alimentară
1. Planifică în avans.
Poți pregăti meniul pentru următoarele 3-4 zile, sau chiar pentru întreaga săptămână.
Noi recomandăm un meniu săptămânal, pe care să îl realizezi cu discutând cu întreaga familie. Ideal este să stabiliți meniul în weekend și după aceea să faceți cumpărăturile necesare.
Scrie toate mesele (mic dejun, prânz, cină) și toate gustările. Ideal este să gătiți pentru mai multe mese. De exemplu, cina dintr-o seară poate fi prânzul de a doua zi.
Avem și un model de meniu pe care îl poți descărca de aici.
2. Mereu cu lista la cumpărături.
Cu ajutorul meniului, este mult mai ușor să faci și lista de cumpărături necesară. Ideal este să ajungi de 2-3 ori pe săptămână în magazine, nu mai des.
Încearcă ca atunci când mergi la cumpărături să nu te abați de la lista și ...nu merge niciodată la cumpărături când îți este foame, vei cumpăra mai mult decât ai nevoie și asta nu e bine nici pentru mediu, nici pentru buzunarul tău!
3. Gătește cu ce ai deja în frigider.
Atunci când gătești e important să ții cont și de cantitatea de mâncare pe care urmează să o prepari. Încearcă să estimezi corect numărul de porții, ca să gătești cantitățile potrivite, nu mai mult. Astfel, este un risc mai mic să rămână mâncare și, apoi, să fie aruncată.
Dacă ai deja mâncare în frigider, încercă să găsești rețete în care să o incluzi. Poți căuta rețete din resturi, sau îți poți folosi imaginația. De exemplu, într-o omletă poți incorpora legumele pe care le ai deja, brânzeturi care s-au uscat puțin, sau mezeluri.
4. Depozitează corect alimentele în frigider.
Produsele din carne, lactatele, ouăle, mâncarea deja gătită, salatele deja pregătite și prăjiturile se păstrează întotdeauna în frigider. Temperatura frigiderului trebuie să fie între 3 și 7-8 grade Celsius. Ai grijă ce depozitezi pe ușa frigiderului, acolo temperatura este mai ridicată și există riscul de alterare rapidă. Iată o imagine care te va ajuta să poziționezi corect alimentele în frigider.
5. Învață cum să depozitezi corect fructele și legumele.
Cartofii, ceapa, usturoiul, dovleacul, avocado, conservele nedesfăcute se păstrează în cămară sau într-un dulap uscat, întunecat și răcoros.
Sunt multe trucuri pentru a depozita corect și pe termen lung fructele și legumele.
De exemplu, știai că merele nu se depozitează lângă alte fructe, pentru că acestea emană etilenă și alte fructe se vor strica mai rapid?
Trucuri pentru depozitarea corectă a fructelor și legumelor.
6. Ține cont de diferența dintre „a se consuma de preferință înainte de” și „expiră la”.
Primul termen se referă la data până la care se estimează că produsul își păstrează cea mai bună calitate (poate fi consumat în siguranță și după această dată); al doilea reprezintă data până la care produsul poate fi consumat în siguranță.
7. Alege produse locale.
Cu cât alimentele petrec mai puțin timp în depozitare și tranzit, cu atât sunt mai mici șansele să se strice.
Ce crezi că aruncă românii cel mai des?
Un studiu arată că, din cele 70 de kilograme de alimente aruncate/locuitor/ an, din gospodării se aruncă:
24% mâncare gătită
22% fructe
21% legume
20% pâine/ produse de panificaţie
11% lapte şi produse lactate
1% produse din carne
1% alte alimente
Sigur ți-ar plăcea să citești și despre...
Vino alături de noi în proiecte!
Redirecționează 3.5% din impozit!
Donează din impozitul pe profit
@Asociația Viitor, Inovație și Sustenabilitate 2025
Implică-te
Ce facem?
Despre noi
Ne poți susține și printr-un follow