Autor: Denisa Avram
Ce înseamnă risipa alimentară?
Cât aruncăm?
Mai exact, ce aruncăm?
Ce efecte are risipa de hrană?
Ce putem face? Mai multe soluții aici.
Ce este risipa alimentară?
Risipa alimentară reprezintă mâncarea și băutura care sunt produse, dar care nu ajung să fie consumate din diferite motive. Termenul include toate alimentele care se pierd sau sunt aruncate, indiferent dacă acest lucru are loc în faza de producție, în magazine sau în propriile gospodării.
Alți termeni pentru risipa alimentară: risipă de alimente, food waste, risipă de hrană.
Câtă mâncare se aruncă în Europa?
Se estimează că în Europa ajung la gunoi în fiecare an aproximativ 59 de milioane de tone de alimente, adică 132 kg/locuitor. În România se aruncă 2.55 milioane de tone de alimente pe an, sau 6.000 de tone pe zi. Aceste cifre iau în calcul toate pierderile: din gospodării, industriale, horeca, transport și lanțurile de aprovizionare, supermarketuri, etc. (Sursa raport Eurostat 2022).
Cât aruncăm pe an?
59 milioane de tone/an, în U.E.
2.55 milioane de tone/an în România.
Ce aruncăm?
Din același raport, aflăm că gospodăriile au cel mai mare procent de risipă alimentară. Peste 54% din alimentele care intră într-o gospodărie din U.E. se aruncă.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale arată la noi în țară, 49% din risipa alimentară se realizează la nivelul gospodăriilor individuale ale populației; sectorul industriei alimentare generează 37% din risipă; alimentația publică - 5%, iar sectorul agricol - 2%. Sursa aici.
50% din risipa alimentară
se produce în gospodării.
Câte alimente sunt aruncate în gospodăriile din România?
În 2024, în România, fiecare român aruncă, în medie, 70 de kilograme de alimente, pe an. Sursa.
Totuși, trebuie luat în calcul și faptul că România este singura țară fără o evidență clară a risipei de hrană, așa cum ne arată tabelul prezentat pe site-ul Comisiei Europene.
50% din totalul risipei alimentare se produce în gospodăriile individuale.
Se estimează că mâncarea aruncată în România
ar putea hrăni întreaga populație a unui oraș mare, timp de 20 de ani!
Un singur român aruncă 70 de kilograme de alimente, pe an.
Ce aruncă românii cel mai des?
Un studiu arată că din cele 70 de kilograme/locuitor/ an, din gospodării se aruncă:
24% mâncare gătită
22% fructe
21% legume
20% pâine/ produse de panificaţie
11% lapte şi produse lactate
1% produse din carne
1% alte alimente
Am scris un articol detaliat despre o serie de soluții care ne vor ajuta să reducem risipa alimentară.
Vei afla o mulțime de sfaturi utile, care te vor ajuta să arunci mai puțin și să economisești mai mult. E win-win.
6 Soluții pentru a diminua risipa alimentară de acasă
O parte dintre soluțiile pe care le detaliem în articol:
1. Planificarea în avans a meniului și lista de cumpărături.
2. Depozitarea corectă a alimentelor.
3. Cumpărarea alimentelor de la producători locali.
Ce efecte are risipa alimentară?
Atunci când aruncăm mâncare, nu irosim doar produsele respective și banii pe care i-am plătit, ci irosim și resursele naturale și energia necesare în producție, transport, depozitare. Toate acestea au implicații importante, care ne afectează planeta pe termen lung. Am detaliat toate aceste implicații într-un articol separat. Îl găsești aici.
Dintre cele mai importante implicații amintim:
Sigur ți-ar plăcea să citești și despre...
Vino alături de noi în proiecte!
Redirecționează 3.5% din impozit!
Donează din impozitul pe profit
@Asociația Viitor, Inovație și Sustenabilitate 2025
Implică-te
Ce facem?
Despre noi
Ne poți susține și printr-un follow