Autor: Denisa Avram

05 December 2024

Trucuri pentru depozitarea corectă a fructelor și legumelor 

Fructe climaterice

Fructe non-climaterice

Reguli depozitare fructe

Reguli depozitare legume

Știai că există fructe care se coc și după ce au fost culese? Da, există! Aceste fructe se numesc: fructe climaterice.

 

În funcție de mecanismul de maturare, există 2 mari categorii de fructe:

 

  • Fructele climacterice, care se coc și după ce au fost culese. Ele au capacitatea de a produce etilen, un gaz responsabil de modificările de culoare, textură și gust. Aceste fructe posedă un mecanism de auto-coacere, chiar dacă sunt culese verzi, în câteva zile, vor fi perfecte pentru consum. Unele fructe, cum ar fi merele și bananele, produc și mai multă etilenă față de alte fructe climaterice.

 

Exemple de fructe climaterice:

Merele, bananele, perele, roșiile (da, roșiile sunt fructe), piersicile, caisele, prunele, afinele.  Papaya, mango, kiwi, avocado. 

 

  • Fructele non-climacterice, care trebuie culese doar în momentul în care au atins un grad complet de maturare. Ele nu mai pot evolua, nu au autonomie de coacere, iar păstrarea nu duce decât la stricarea lor.

 

Exemple de fructe non-climaterice:

Portocalele, lămâile, toate citricele, cireșele, căpșunele, strugurii, ananasul, zmeura, pepenele galben, pepenele verde, rodiile.

 

                     

Trucuri

 

Dacă vrei ca un avocado (sau un mango) să se coacă mai repede, îl poți pune într-o pungă de hârtie împreună cu un măr. Ambele sunt fructe climaterice, dar merele emană mai multă etilenă, așa că fructele care stau lângă ele, se vor coace mai repede.

 

Nu pune alte fructe lângă mere, dacă nu vrei să se coacă prea repede și să se strice înainte să le poți consuma. 

 

Bananele, după ce ajung în starea dorită, nu le mai păstra în mănunchi, ci separă-le. Astfel, vei încetini procesul de coacere.

Câteva sfaturi pentru depozitarea corectă a legumelor în cămară:

 

  • Un măr așezat printre cartofi îi va împiedica să încolțească.

  • Ceapa și usturoiul trebuie păstrate într-un loc întunecos, răcoros și uscat, într-o pungă de hârtie găurită și separate de alte alimente.

  • Verdețurile cu frunze rămân mai mult timp proaspete dacă sunt păstrate cu tulpina în apă, în frigider. 

  • Depozitează corect cireșele, fructele de pădure și strugurii, fără a le spăla, în caserole din sticlă închise sau pungi din hârtie, așa încât să reziste mai mult timp.

  • Evită să depozitezi în frigider portocale, banane, lămâi, kiwi, pepene galben, nectarine, pere, piersici, prune, ananas, roșii sau avocado pentru a nu le strica textura.

  • Poziționează ananasului cu susul în jos, pentru ca zahărul de la bază să pătrundă în tot fructul.

  • Broccoli și conopida trebuie depozitate în frigider, însă în compartimente separate, la distanță de alte produse.

  • Ardeii grași și capia se păstrează timp de până la 1-2 săptămâni la frigider, într-o pungă de plastic mare (ardeii nu trebuie sa stea înghesuiți), cu găuri în ea. Nu înnoda punga și nu spăla ardeii decât înainte de a-i folosi.

  • Castraveții se țin la temperatura camerei, timp de până la 7 zile, dar departe de banane și roșii, deoarece sunt sensibili la etilena emanată de acestea și se vor strica mai repede.

  • Ciupercile cumpărate la caserolă acoperită de folie alimentară se păstrează ca atare la frigider, timp de până la 5-7 zile (dă câteva găuri în folie, pentru a permite umidității în exces să se evapore). Dacă le-ai cumpărat separat, la kilogram, pune-le într-o pungă de plastic găurită sau o pungă de hârtie pe care o lași deschisă, în frigider.

  • Fasolea verde nu se spală decât înainte de a se folosi la gătit. Păstreaz-o la frigider, într-o pungă cu sistem de închidere de plastic sau o caserolă acoperită.

  • Salata verde, spanacul și rucola se păstrează cel mai bine la frigider, timp de până la 7 zile. După ce le-ai cumpărat, spală-le bine, scurge-le de apa în exces folosind un uscător de salată și apoi lasă-le la uscat pe un prosop de bucătărie curat. Apoi, pune-le la loc în uscător, acoperă-le cu un șervetel de hârtie, pune capacul uscătorului și pune vasul în frigider.

Sigur ți-ar plăcea să citești și despre...

Vrei să ne susții?

Citește despre cum poți să o faci:

Află mai multe

Voluntariat

Vino alături de noi în proiecte!

Află mai multe

Persoane fizice

Redirecționează 3.5% din impozit!

Află mai multe

Companii

Donează din impozitul pe profit

@Asociația Viitor, Inovație și Sustenabilitate 2025

Implică-te

Ce facem?

Despre noi

Ne poți susține și printr-un follow